A vilonya.eu oldal az alábbi böngészőkön lett tesztelve.
Firefox Internet Explorer Google ChromeOpera
Az oldal optimális felbontása 1280x1024képpont.
Az oldallal kapcsolatos észrevételeket az info@vilonya.eu címre várom.

Isten hozta Vilonyán!

Sok szeretettel köszöntünk Veszprém megye egyik, - közel ezer éve lakott - kis falucskájában, Vilonyán. Településünk a Bakony lábánál, a Balatontól 8 km-re, a Mezőföld nyugati határánál, a Veszprém-Várpalota-Balatonfűzfő háromszögben, vagyis tájak, régiók találkozásánál terül el, s ennek megfelelően a környezete kis területen is igen változatos. Dolomitkopárok, karsztbokorerdők, telepített fenyvesek és hullámos felszínű szántók egyaránt jellemzik. Két fő tájképi nevezetessége a falun átkanyargó Séd patak és a Sukori-hegy, melynek kettős csúcsa falunk fölé magasodik. 1908-ban, I. Ferenc József Magyar Király innen nézte végig a Hajmáskéren zajló hadgyakorlatot. Azóta a hegyet Királylátónak is mondják. Legrégebbi épített emlékünk, az Árpád-kori református templomunk, melyre igen büszkék vagyunk. A patakparton, több helyen malmok és azok maradványai emlékeztetnek a XVII-XIX. században, itt virágzott mezőgazdaságra és iparra. Napjainkban településünk csinosítása, az élhetőbb környezet kialakítása, kulturális rendezvényeken az összetartozás erősítése jelenti a fő feladatunkat.

Földrajzi helyzetünkből adódóan könnyen elérhető a természetet kedvelőknek a Balaton, Balatonfelvidék és a Bakony, míg az egyéb, kulturális és gazdasági kapcsolatokat keresőknek Veszprém közelsége lehet szimpatikus. Vilonya ideális hely a pihenni vágyóknak, s mindazoknak, akik a Balaton északkeleti régióját szeretnék megismerni, felderíteni. Kulturális- és sportrendezvényeinken megismerkedhetsz - Vilonya mellett - a környező településekkel, azok civil művészeti csoportjaival, valamint testvértelepülésünkkel, Nyitracsehivel.

Ezen fórumon is szeretettel hívunk, gyere és látogass meg bennünket, nézd meg műemlék református templomunkat, a patak partján fellelhető malmokat, látogass fel a Sukori-hegy tetejére és vedd szemügyre a Balaton keleti medencéjét, valamint a Bakonyt és annak déli előterét! Jöjj akár átutazóként, akár célirányosan, biztos lehetsz, mi szívesen látunk falunkban, rendezvényeinken. Bízunk benne, hogy a velünk eltöltött idő maradandó élményekkel gazdagít, s a következő látogatáskor ismerősként, barátként üdvözölhetünk viszont

Állandó rendezvényeink:

Február: Farsang – óvodások és iskolások jelmezes felvonulása, zenés est.
Március: Nőnapi műsor és bál
Április: Férfinapi bál
Május: Május 1. zenés ébresztő, családi programok, májusfa-állítás, Utolsó vasárnap: gyereknap.
Június: A harmadik hétvégéjén falunap – „Séd party”.
Augusztus: Utolsó vasárnapján búcsú – mise, kirakodóvásár.
Szeptember: második felében Pap Gábor emléknap.
Október: Szüreti felvonulás és bál.
December: Falukarácsony – óvodások, iskolások, nyugdíjasok, civil szervezetek műsora.

Civil szervezeteink:

Rendezvényeink szervezésében és lebonyolításában aktívan részt vállalnak önszerveződő csoportjaink, akik a lakossághoz viszonyított létszámarányukat tekintve kimagaslanak a regióban.

Férfi dalkör
Iskolai Szülői Munkaközösség
Nyugdíjas Klub
Óvodai Szülői Munkaközösség
Vilonyai Népdalkör
Vilonyáért Egyesület
Vilonyai kispályás labdarúgócsapat

Amennyiben weblapunkkal kapcsolatban kérdésed lenne, kérjük írj az alábbi címre!: info@vilonya.eu

 

Testvértelepülésünk:
Csehi (Szlovákia)

Újdonságok

Hétszínvirág Napköziotthonos Óvoda és Bölcsöde

Vilonyai tagóvodája

Digitális átállás